Pitabrød med falafler og tabouleh

Ta’ familien med til Mellemøsten server: Hjemmelavet pitabrød, falafler og tabouleh.

Hjemmebagte pitabrød er bare så meget bedre end købte fabrikspakkede. Prøv denne udgave, eller skift 75 g. mel ud med grahamsmel. Fidusen til hule pitabrød ligger i en rigtig varm ovn og en god form på de udrullede brød.

Pitabrød

Ingredienser

  • 2 dl mælk
  • 4 dl vand
  • 50 g gær
  • 1,5 tsk salt
  • 175 g durummel
  • 700  g hvedemel

12 store pitabrød eller 16 mindre.

  • Kom mælk og vand i en gryde og varm det op, til det er lillefingervarmt.
  • Hæld mælkeblandingen i en skål og rør gæren ud heri sammen med salt.
  • Tilsæt durummel og hvedemelet og rør det godt sammen og ælt dejen 15 min i en rørermaskine. Har du ikke en røre maskine må du have gang i rugbrødsmoteren og ælte med hænderne.  Dejen må ikke bliver for tør og mel er forskelligt. måske er du nød til at bruge lidt mere mel, hvis du ælter med hænderne.
  • Lad dejen hæve 1 time
  • Tag pitadejen ud på et meldrysset bord og ælt den kort igennem så den bliver ensartet 

Kunsten at rulle det perfekte pitabrød

  • Del dejen i 12-16 stykker og form dem til runde boller. Se om du kan få en flot rund kugle.
  • Rul bollerne flade med en kagerulle ved at rulle midt på bollerne og vende dejen ofte. Undgå at rulle ud over kanten på bollen. De skal være Ca. 5mm tykke.  
  • Tænd ovnen på 250 grader alm oven eller 230 grader varmluft, ovnen og bagepladen skal være helt varme før man bage dem. Læg pitabrødene på bagepapir, pensel dem med vand og lad dem hæve tildækket i ca. 15 min. Mens de hæver sætte du en skål vand i ovnen i et ildfast fad – så der dannes damp. Har du en ovn der kan dampe, kan du bruge den. Jeg sætter min ovn på lav damp. Når ovnen og bagepladerne er varme trækker du bagepapiret med pitabrødene over på den varme plade.
  • Bag pitabrødene midt i ovnen i ca. 7 min. . Brødene hæver og bliver hule ved bagningen. Lad dem køle på en rist.

Du kan også bage pitabrødene på et bagestål hvilket er super godt, hvis du skal bage flere plader, da ovnen og bagestålet ikke kommer til at midste varmen på samme måde som en almindelig bageplade. Du kan læse om at bage på bagestål her:

Bagesten eller bagestål?

Falafel

Falaflensælgeren er Mellemøstens pølsemand og falafel er streetfood, dom man køber og spiser på gaden. Den laves af udblødte kikærter, som finhakkes og blandes til en fars. De skal ikke koges først. Kikærtefrikadellerne friteres i hed olie og serveres fx i pitabrød med en mild hvidløgsdressing eller tabouleh. Falafel er ikke fed mad. I den hede olie danner farsen hurtig en sprød skal og opsuger kun en anelse Olie. Man kan opbevare stegte falafler i køleskabet og lune dem i ovnen, når de skal steges.

  • 200g. kikærter
  • 1,25-1,5 dl vand
  • 1 æg
  • 2 fed hvidløg
  • 2 spk. Tahin
  • 2 ss finthakket persille
  • 1 ts spidskommen
  • 1 ts koriander
  • Salt og peber
  • 1-1,5 ss hvedemel
  • 1/2l fritureolie.

Kikærter lægges i blød i 10-12 timer. Hæld vandet fra og skyl kikærterne. Kog kikærterne i vand tilsat 1 ts salt i 30 min.  De kogte kikærter kommes sammen med vand, æg, hvidløg, tahin, og krydderier en skål og  blendes til en jævn fars med en stavblender. Man kan også komme det i en minihakker eller bruge en blender. Hvedmelet røres i, så farsen bliver mere fast. Fritureolien kommes i en tykbundet gryde og varmes op. Test varmen ved at sikke enden af en tændstik( den uden svovl) ned i olien. Bobler det om tændstikken er den varm nok. Man kan også komme en lille klump fars i olien. 

Så skal falaflerne formes. I butikker fra mellemøsten kan du købe en falaffel former for 20-25 kr, har du ikke sådan en kan du bruge skeer.

Kikærtefarsen på størrelse med en mindre blomme tages op på en teske. En anden ske skubber farsen i den varme olie. Det er vigtigt at de ikke bliver for store. Steg kun 5 falafler ad gangen så olien ikke bliver for kold. Falaflerne tages op med en hulske, når de er gyldne og gennemstegte.  Opskrift er med udgangs punkt i en opskrift fra Samvirke nov. 2001

 

Hvidløgsdressing:

  • 1 dl ymer eller creme fraise
  • 1 ts revet revet løg
  • 1 fed hvidløg
  • 1 -2 ts hakket persille
  • Salt og peber

Det hele blandes forsigtigt sammen.Rør ikke for meget for så bliver den tynd.

 

Taboule/ Couscous salat til 10 personer.

  • 250g couscous
  • 280ml vand
  • 1 røde peber
  • 1 gul peber
  • 1 frisk chili
  • 2 tomater
  • ½ agurk
  • 1 rødløg
  • 2-3 håndfulde  friske finthakkede urter(basilikum, mynte, persille)
  • Dressing:
  • 1 fed presset hvidløg
  • 1 ts rødvinseddike
  • 2 ss citronsaft
  • 5 ss olivenolie
  • 1 ts salt
  • Peber.

Hæld couscous i en skål og vend den i dressingen. Tilsæt vand, rør og lad det stå i min. 15 min. På den måde blødes couscousen op og trækker smag samtidig.  Smit alle grøntsagerne meget fint i 4mm x 4mm stykker. Det skal være sådan at man i en mundfuld får mange forskellige smage i munden. Hak krydderurterne fint og  bland dem med grøntsagerne i couscousen og smag til med salt og peber. Hvis salaten er for tør, kan du justere med vand, olie og citronsaft. Salaten bliver kun bedre af at stå et døgn på køl. 

 

Tilbehør: icebergsalat.

Hvis du har lyst til en varriation af pitabrødene kan du prøve mine Pitabrød med skvalderkål.

Sunde grønne pitabrød

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.