De bedste grove køleskabsboller / brusebadsboller

Her min opskrift på de bedste køleskabsboller ever. De er luftige med en sprødskorpe og massere af smag.  Den er lavet med gær så man behøver ikke være surdejsekspert for at være med.

Verdens bedste køleskabsboller / brusebadsboller ?

Måske, men de er i hvert fald nemme og har en høj mængde af fuldkornsmel – jeg tror godt at jeg må kalde dem sunde uden at få ballede for det 🙂

Det tage 5 minutters arbejde om aften og så skal maskinen arbejde i 15 minutter.  Du skal bruge en køkkenmaskine til at ælte dejen eller have nogle voldsomt stærke overarme til at røre i dejen med et grydeske og så slipper du ikke med 5 minutters arbejde. Næste morgen former jeg brødet, tænder ovnen, vasker op, dækker bord og mens bollerne bager tager jeg et bruse bad – Der nok derfor den slags hedder brusebadsboller. Jeg laver selv altid dobbeltportion da familien på 5 nemt spiser 24 boller inden de bliver tørre og de er fryseegnet.

Ingredienser til et brød eller 12 boller

  • 4 g gær
  • 4 dl vand
  • 1 ss olie f.eks. raps eller solsikke
  • 1/2 ss salt
  • 240 g grovmel f.eks. grahamsmel eller                      halv rug og halv grahamsmel
  • 330 g hvedemel
Dejen er ret blød. På grund af den høje mængde af grovmel kan du ikke trække lange glutentråde, selvom den har æltet længe. Det vil være helt anderledes hvis du bruger mere hvedemel, tipo 00 mel eller durummel

 

Opløs gær og salt i vandet og tilsæt olien. Hæld mel i og ælt det på røre maskine i 15 min. Ved at ælte så længe for du aktiveret gluten i hvedemelet og dejen vil komme til at hæve bedre og få en bedre struktur, når den bliver baget. Læs mere her

Når dejen er færdig æltet pensler du den med vand så overfladen er fugtig. ( Eller bruger en våd hånd som mig)

Gærens gærceller skal bruge fugt til at udvikle sig og danne de luftbobler vil gerne vil have i brødet.  Dæk dejen til med en tallerken og stil den i køleskabet.

Næste morgen.

Du kan enten lave et stort brød eller skære dejen ud i boller.

Hælde forsigtigt dejen ud på bordet. Fugt evt. en hånd med vand så du kan hjælpe dejen ud, uden at dejen hænger fast på dine fingre. Hvis du vil lave boller dypper du en kniv/dejskære i mel og skære dejen i 12 lige store boller som forsigtigt løftes over på bagepapir.

Hvis du vil lave et stort brød fugter du dine hænder med vand og trækker dejens sider lidt ind under brødet så det ligesom bliver stammet lidt op. Pensel brødet med vand.

Lad bollerne/brødet hæve på køkkenbordet 45 minutter. Når der er gået 30 min. sætter du et bagestål i ovnen og tænder på på 230 grader.   Har du ikke et bagestål kan du bruge to bradepander oven på hinanden. Sæt også et ildfast fad med vand i bunden af ovnen – hvis du altså ikke har en ovn som kan dampe. Det er vigtigt at bagestålet / bradepanderne er rigtig varme, når brødet komme i ovnen. Har du en dampovn kan du hæve bollerne i ovnen i 15 min, tage dem ud og så varme ovnen op.

Inden du kommer brødet i ovnen skal du pensle med vand igen og du kan f.eks. drysse med birkes, sesam eller mel. Rids evt et mønster i brødene inden de kommer i ovnen. Det kan bare være et lige snit. På den måde styre du selv hvor brødet skal “springe skorpen”. Jeg bruger en bagespatel til at flytte brødet ind i oven. Har du ikke sådan en, må du holde de varme plader hen til bagepapiret og  få hjælp til at trække bagepapiret og brødet over på de varme plader/bagestålet.

Bollerne skal have 20 min. Et stort brød skal have 30-35 min. Bager du et stort brød skal du skrue ned på 180 grader efter 10 min. Varmechokket og dampen gør at gæren udvikler sig hurtigt og giver et meget luftigt brød.

Hvorfor ridse brødet.

Hvis du selv ridser i brødet kan du styre hvor brødet skal sprække. Den i midten er ridset, de andre to er ikke ridset og er bare revnet hvor de havde lyst.

Du kan læse om at bage på bagestål  her.

Bagesten eller bagestål?

Her er de to forhandlere som jeg har fundet som sælger disse stålplader.(reklamelinks)

Fremtidens Pizzasten er af stål! Bagestålet er 18 gange bedre, og netop nu sparer du 40%

Bagesten af stål – for ægte bagenørder.

4 thoughts on “De bedste grove køleskabsboller / brusebadsboller

  1. I opskriften står der at brødet skal hæve på køkkenbordet i 45 time?
    Er det ikke i 45 minutter?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.