Hvorfor bage på et bagestål ?

Hvorfor bage på et bagestål ? Hvad er en bagesten af stål ? Læs om mine erfaringer her og få et par gode bagefif.

At bage på bagestål gir’ bare lige lidt ekstra til bagværket – så er det sagt med det samme. 

 

Jeg elsker mit bagestål og bruger det altid når jeg skal lave pizza, pitabrød og langtidshævede brød og boller. Her er lidt fakta om bagestålet, og fordele og ulemper sådan som jeg ser dem.

Fakta

Mange kender de traditionelle pizzasten i keramik, som gør en lille forskel i forhold til at bage på en almindelig bageplade. Men, keramikpladen kan slet ikke afgive så meget varme som en stålplade, og har man først prøvet stålet er der ingen vej tilbage.

Jeg har fundet et par firmaer, der forhandler bagesten af stål. Det ene hedder Bagesten.dk og det andet bagestål, men deres produkter ser ud til at være de samme.  Et bagestål er en tung stålplade på 6 mm tykkelse som man lægger i ovnen eller på grillen når man skal bage fantastiske pizzaer eller lækkert brød.  Firmaet Bagesten.dk kom først med deres udgave – året efter kom bagestål med deres udgave.

Massefylden i stål er godt 3 gange højere end keramik (som typisk er lavet af ler). Det betyder at der er lagret meget mere energi i en bagesten af stål end af keramik. Herudover leder stål varme meget bedre end en keramisk bagesten (18 gange!) og resultatet er at en masse varme, meget hurtigt, bliver pumpet op i dit bagværk. Dette giver bl.a. sprøde pizza’er med en perfekt afbagt bund. Herudover er bagesten af stål med til at holde varmen mere stabil i ovnen, hvilket er en fordel både ved pizzabagning og traditionel brødbagning. citat fra hjemmesiden bagesten

Fordelene ved bagestenen af stål. 

Fordelene ved et bagestål er helt klart at den holder på varmen meget længe. Vi er en stor familie og skal typisk bage 3-4 pizzaer for at alle bliver mætte. En almindelig bradepande er kun gennemvarm ved første pizza, derefter er det svært at lave en rigtig sprød bund. Bagestenen bliver bare ved og ved med at kunne bage bunden sprød, og så holder den den høje temperatur i ovnen når du tager en ny pizza ind og ud.

Bagestenen fylder hele ovnen, så man kan have meget mere på den end en rund pizzasten.

Når jeg bager boller og brød, oplever jeg, at jeg får mere luftigt og sprødt brød end jeg gjorde førhen. Man kan simpelthen give dejen et varmechok så det bare hæver fantastisk – også ved plade nr. 2, 3 og 4.

Ulempen ved bagestålet.

Ulempen ved bagestenen er at den tager tid at varme op. Jeg oplever, at den skal ligge mindst 20-30 min i en varm ovn før man får en effekt af stenen. Det kan afholde en fra at bruge den til morgenboller, da det forsinker morgenmaden. Men, har man en kold langtidshævet dej, man alligevel skal have fordelt i bolleklatter, og lade efterhæve lidt på køkkenbordet, så handler det jo bare om at få sat stålet i oven som det første om morgenen.

Hvis du vil bruge bagestålet på grillen skal du være opmærksom på at den fylder mere end en almindelig pizzasten, og din kuglegrill skal derfor have en vis størrelse for at den kan være der. Har du en firkantet gasgrill er det ikke noget problem.

Bagestålet er varmt længe.

Stålet holder sig varmt i lang tid. Jeg bruger overskudsvarmen, når jeg er færdig med at bage, til at riste grovvalsede havregryn som jeg bruger til müsli, eller lægger brødrester til tørring som kan bruges til brødcroutoner eller rasp. Der går flere timer før stålet er kølet ned igen, og det er ikke til at flytte rundt på mens det er varmt.

 

HUSK, bagestålet er tungt:

Bagestenen er tung og man kan ikke lige løfte den varme sten over til bordpladen og trække bagepapiret med den ubagte pizza over på stenen. Du skal bruge en bagespade i f.eks. træ eller aluminium til at flytte bagværket på.

 

Her kan du købe bagestålet.

Her er direkte links til de steder som forhandler bagesten / bagestål – så kan du jo selv vurdere dem. Bagetid har dem i to tykkelser. Jeg bruger det på 8 mm når jeg har mange gæster til pizza aften, skal jeg bare lave til familien, bruger jeg det på 6 mm.

Bagetid

Kitchenone
Bagestålet 

Jeg håber dette indlæg gav dig svar på ” hvorfor bage på et bagestål ? ” Kom meget gerne med dine erfaringer i kommentarfeltet.

Helt ærligt:

Køber du noget, ved at have klikket på linket på min hjemmeside, får jeg et par procenter som jeg sætter pris på 🙂   men det er ikke derfor dette skrive er lavet. Det er simpelthen fordi jeg gerne vil oplyse om det.

Her er en opskrift så du måske kan bruge. Den er gennemprøvet at flere hold efterskolelever og børn på efterskolecamp:  Pitabrød

Pitabrød og guide til hvordan du får pitabrødene hule og bløde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.