Pitabrød og guide til hvordan du får pitabrødene hule og bløde.

Hjemmelavet pitabrød er bare så meget bedre end købte fabrikspakkede. Her er en guide til hvordan du kan lave flotte hule bløde pitabrød. Teknikken er at rulle dem rigtigt, varme bageplader og selvfølgelig have en god dej.

Pitabrød

Prøv denne udgave, eller skift 75 g. mel ud med grahamsmel. Fidusen til hule pitabrød ligger i en rigtig varm ovn og rulleteknikken. Dem her har jeg lavet med børn rigtig mange gange og at lade dem side og kigge ind i oven mens brødene hæver op er altså en fryd. “Nu sker det”, “den der fører” og ” hvor er det vildt” er bare nogle at de sætninger som vælter ud af munden på dem.

Ingredienser

  • 2 dl mælk
  • 4 dl vand
  • 50 g gær
  • 1,5 tsk salt
  • 175 g durummel
  • 700  g hvedemel

12 store pitabrød eller 16 mindre.

  • Kom mælk og vand i en gryde og varm det op, til det er lillefingervarmt.
  • Hæld mælkeblandingen i en skål og rør gæren ud heri sammen med salt.
  • Tilsæt durummel og hvedemelet og rør det godt sammen og ælt dejen 15 min i en rørermaskine. Har du ikke en røremaskine må du have gang i rugbrødsmoteren og ælte med hænderne.  Dejen må ikke bliver for tør og mel er forskelligt. måske er du nød til at bruge lidt mere mel, hvis du ælter med hænderne.
  • Lad dejen hæve 1 time
  • Tag pitadejen ud på et meldrysset bord og ælt den kort igennem så den bliver ensartet 

Kunsten at lave flotte hule pitabrød

  • Del dejen i 12-16 stykker og form dem til runde boller. Se om du kan få en flot rund kugle.
  • Rul bollerne flade med en kagerulle ved at rulle midt på bollerne og vende dejen ofte. Undgå at rulle ud over enderne på bollen. De må godt være et par mm tykkere i top og bund. De skal være Ca. 5mm tykke på midten. 
  • Tænd ovnen på 250 grader alm oven eller 230 grader varmluft og sæt et bagestål eller to bradepander oven på hinanden ind i den. Ovnen skal være helt varm før man bage dem. Læg pitabrødene på  bagepapir, pensel dem med vand og lad dem hæve tildækket i ca. 15 min. Mens de hæver sætte du en skål vand i ovnen i et ildfast fad – så der dannes damp. Har du en ovn der kan dampe, kan du bruge den. Jeg sætter min ovn på lav damp.
  • Flyt bagepapiret med pitabrødene ind på den varme plade og bag dem i ca. 7 min. Jeg bruger sådan en let bageplade til at flytte dem på. Men ellers må man tage de varme plader ud og trække bagepapiret over på dem. Brødene hæver og bliver hule ved bagningen. Lad dem køle på en rist

Du kan f.eks. fylde dem med falafler og couscoussalat 

Bagestål

Jeg har haft mit bagestål i 5 år og bruge det altid til pizza, pitabrød, langtidshævede boller og brød. Det gør noget helt særligt ved dejen af få det varmechok nedefra som bagestål giver.

Hvis du vil vide mere om et bagestål/”bagesten af stål” kan du læse mere om det her: ( jeg ved godt at der står køb her, men det er bare et link til deres hjemmeside)

 

2 thoughts on “Pitabrød og guide til hvordan du får pitabrødene hule og bløde.

  1. Det gik fuldstændig galt her hos mig. Hvad pokker kan der været gået galt? Kunne kun bruge én af brødene. Resten blev hårde og hævede slet ikke. 😭

    1. Hej Stephanie. Det er svært at sige, men her er et par bud. Det kan være at mælken har været for varm og dermed er gæren død. Gær virker bedst mellem 30 go 37 grader. Kommer det over kan gæren dø. Ved 50 grader slår man det helt ihjel. Eller det kan være at din ovn ikke har været varm nok da du satte pladen ind.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.