Fastelavnsboller med vandbakkelser

At bruge vandbakkelser til fastelavnsboller gør det nemt at få serveret en lækker kage i en fart. Med vandbakkelser laver man hurtigt fastelavnsboller som ligner en million og man skal ikke slås med creme som løber ud i ovnen eller wienerdej som alligevel ikke fik ordentlige lag.

Fastelavnsboller med vandbakkelser

Vandbakkelser

Vandbakkelser kan bruges til utrolig mange forskellige kager. Nogle bruger den til kagemand, andre kender de lange franske eclairs eller vandbakkelsen med en småkage på toppe ved navn choux au craquelin. Her er den brugt til fastelavnsboller. Jeg er blevet meget klogere på vandbakkelser ved at læse på Bagvrk.dk. Lene Tranberg har på denne side nedskrevet alverdens tips og tricks og der er ingen grund til at jeg prøver at gøre hende kunsten efter. Læs Lenes Guide her Guide til perfekter vandbakkelser  

Her får du min opskrift på fastelavnsboller lavet med vandbakkelser. En opskrift som ikke kræver de vilde indkøb, men som kan laves af basisvarer og fløde. Om det er nemme fastelavnsboller må du være med til at afgøre og skriv gerne en kommentar til opskriften. Jeg synes de er nemme at gå til fordi de enkelte dele ikke tager så lang tid at lave og fordi man ikke skal ud og handle en hel masse ingredienser.

Opskrifter 

Ingredienser til 12 fastelavnsboller.

Vandbakkelser:

75 g. mælk

75 g vand

75 g smør

100 g mel

150 g æg – ca. 3 stk mellem æg

1 nip salt

  • Tænd ovnen på 180 grader (almindelig varme)
  • Smørret smeltes i gryden med vand og mælk. Det skal bare op til kogepunktet. Tag det af varmen.
  • Si melet ned i den varme væske og pisk det til en melbolle enten med et super stærkt piskeris eller en grydeske. Stil gryden tilbage på varmen og bag melet godt af, mens du hele tiden rører i gryden. Det bliver næsten som en melbolle. Den skal være 75 grader før melet er bagt ordentligt af.
  • Lad massen stå og køle ned i ca 5-10 min. Har du et termometer skal du gå efter en temperatur på 60 grader.
  • Tilsæt ét æg ad gangen. Rør det helt ind i dejen inden du kommer det næste i.
  • Når alle æggene er rørt godt ind i dejen, fyldes dejen i en sprøjtepose gerne med en stor rund tyl i på 15 mm. Ellers klipper du bare et hul. 

Hvordan sprøjter man vandbakkelsesdej til fastelavnsboller?

Man kan sprøjte på mange forskellige måder, og hvordan man sprøjter har stor betydning for hvordan vandbakkelserne kommer til at se ud.

Laver man en flad snegl får man en bolle som får mange små hulrum inde i sig. Sprøjter man en bred pølse (dem i midterste stribe) eller en top hvor man holder sprøjteposen lodret, får man et stort hulrum inde i bollen.

Sprøjter man to boller oven på hinanden – f.eks. fordi man tænker “ej den blev lidt lille, den får lige lidt mere” – så får man faktisk både et hulrum i øverste og nederste bolle – ikke lige så egnet til fastelavnsboller.

  • Hvis du gerne vil have et stort hulrum til masser af creme skal du sprøjte tykke aflange pølser som et stort æg. Vil du hellere have runde fastelavnsboller kan du lave sneglene. Sprøjt dem på bagepapir med god afstand. De hæver til dobbelt størrelse.
  • Kom 2 dl vand i bunden af din varme ovn, så du får lidt damp. Det vil gøre at de får en flottere farve og hæver bedre i ovnen.
  • Bag vandbakkelserne i ca 30 – 35 min. Du må ikke kigge til vandbakkelserne (åbne ovnen) mens de bager, for så vil de falde sammen. De skal lyde helt hule, når du tager dem ud. Pga dampen og mælken i dejen vil de blive mere gyldne end de vandbakkelser du måske er vant til at se.  
  • Flyt vandbakkelserne til en rist, når du har taget dem ud af oven. Du må ikke lade bagepapiret komme med over på risten. Vandbakkelserne skal kunne komme af med varmen, på alle sider.

Konditorcreme til fastelavnsboller

Først laver du en kagecreme, og når den er kold, vender du den med fløde – så har du konditorcreme

Kagecreme

15 g majsstivelse (30 ml)

2 ss sukker ( 30 ml)

2 æggeblommer

2 dl mælk

2 tsk vaniljesukker eller 1 tsk vanilla past eller kornene fra en stang vanilje

Sådan gør du:

  • Kom 1/2 dl mælk i et glas sammen med majsstivelsen og rør majsstivelsen ud
  • Kom 1 1/2 dl mælk, sukker, æggeblommer og vanilje i en tykbundet gryde. Varm det op til kogepunktet mens du hele tiden pisker i det med et piskeris. Når det koger tilsætter du den udrørte majsstivelse og pisker videre. Kog cremen i 1 min, så den er blevet tyk og cremet. Den bliver mere stiv når den er kølet af.
  • Pisk 1 dl fløde til flødeskum
  • Pisk den kolde kagecreme igennem og vend den sammen med flødeskummet med en dejskraber. Nu er cremen klar til brug. 

Bærskum til fastelavnsboller:

1,5-2 dl fløde

1 dl. marmelade f.eks. hindbær

  • Pisk fløden til flødeskum.
  • Vend ca 1 dl god marmelade i flødeskummet. 

Chokoladepynt til fastelavnsboller

Inden du smelter chokolade skal du have skabeloner klar. Du kan tegne eller på nettet finde billeder af små kattesilhuetter eller masker og printe dem ud. Fastelavnsris kan nemt sprøjtes i fri hånd.

75 g chokolade

chokoladepynt

krymmel

Hvidt bagepapir som du kan se skabelonerne igennem, hvis du vil bruge sådan nogle. Læg din skabelon under bagepapiret, så er du klar.

  • Smelt chokoladen. Hvis du vil temperer chokoladen helt korrekt så den får knæk og bliver helt blank kan du læse en guide her: odense marcipan Eftersom langt det meste chokolade er tempereret når du køber det kan du også bare varme det forsigtigt om til det lige akkurat er smeltet. Husk at vende i chokoladen mens du smelter det, og bruger du en mikroovn så start med 30 sek og derefter 5-10 sekunder ad gangen. Vend i chokoladen mellem hver tur i mikrobølgeovnen.
  • Kom chokoladen i en lille sprøjtepose eller i en plastikpose og klip et lille hul.
  • Sprøjt dine ønskede motiver og drys med krymmel inden chokoladen når at stivne. Efter ca 15 min skulle de gerne have sat sig og være klar til brug.

Samling af fastelavnsboller

  • Flæk vandbakkelsen midt over som en bolle.
  • Kom en god spiseske flødecreme i bunden. 
  • Kom en stor teskefuld marmelade ovenpå. 
  • Kom en god spiseskefuld bærskum øverst og læg bolletoppen på.
  • Pynt med glasur, chokoladepynt og krymmel

Så fik du lavet dine nemme fastelavnsboller med vandbakkelser. God appetit.

 

Skal du have et par ideer til påsken? Så kig med her.

Påskeflødeboller 

Påskeroulade 

Hjemmelavede påske flødeboller

Roulade til påskebordet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *