Klassisk sandkage

En helt klassisk sandkage går man aldrig fejl af. Denne opskrift er nem og ligetil.

Opskrift brude nok hedde Naja’s sandkage, for det er min datter Naja som elsker sandkage og som virkelig har været kritisk og eksperimenterende for at lave den helt perfekt.

Jeg har lavet en opskrift til en lidt mindre sandkageform – den skulle nemlig gerne blive spist inden den når at blive en sand-kage.Laver du flere kager af gangen eller kan du ikke nå at spise den i løbet af et par dage, kan du sagtens fryse kagen ned.Hvorfor hedder det sandkage ? På sproget.dk står der at det er på grund af den sandede konsistens og at det er en aflang firkantet kage. Jeg kender godt til de sandede sandkager fra butikshylderne: sandkage, marmorkage og citronmåne. Jeg køber den aldrig selv. Får man en hjemmelavet og nybagte sandkage synes jeg de er alt andet end sandet og jeg forstår godt min datters begejstring. Min farmor ville kalde det en pund til pund kage. I hendes håndskrevne opskriftsbog står der pund og et pund er 500 g. Hun må altså have haft til to store franskbrødsforme, når hun bagte, men hun var også fra en stor gård med både malkepiger og staldkarle.
Dette er en basisopskrift. Den kan pyntes med glasur eller tilføres chokoladestykker, hakket tørret frugt eller nødder.

Ingredienser

200 g smør

200 g sukker

4 æg (mellem) eller 3 store

200 g mel

1,5 tsk bagepulver

1 tsk citronsaft

0,5 tsk Vanilje

 

Glasur til sandkagen :

Flormelis og vand blandet til en passende konsistens. Du kan evt udskifte noget af vandet med citronsaft og få en lækker syrlig glasur.

Sådan gør du.

Tænd ovnen på 175 grader (almindelig ovn)

Tag smørret ud af køleskabet og skær det i små stykker. Har du travlt kan du rive det på et rivejern.  Vendt til smørret er blødt. Papiret fra smøren kan du bruge til at smøre franskbrødsformen – så er det gjort.

Pisk det bløde smør med sukker til det er hvidt og luftigt. Det tager 5-10 minutter på høj hastighed. Det er vigtigt da dejen ellers vil skille når æggene kommer i, og så bliver kage ikke så luftig.

Pisk et æg i smørblandingen ad gangen. Kom ikke det næste æg i før det første er pisket helt ind, ellers vil dejen skille.

Tilsæt vanilje og citron og pisk en sidste gang.

Pisket smør og sukker
Pisk smør og sukker til det er hvidt

Tilsæt et æg ad gangen og pisk

Formen fyldes 2/3 op.

Bland bagepulver og mel og sigter det i dejen. Vend dejen sammen med en dejskraber så du ikke slår luften ud af dejen.

Kom dejen i en smurt franskbrødsform på 11 x 25 cm og bag kagen 50 min midt i ovnen.

Brug bagebælte til sandkagen

Kagen hæver meget op i midten og får den karakteristiske sandkageform. Hvis du ønsker en flad overflade på kagen f.eks. fordi den skal pyntes på en særlig måde så brug et bagebælte (reklamelink) eller et vådt viskestykker rundt om formen. Bagetiden bliver noget længere, men du få en kage som bliver flad på toppen.

Den klassisk sandkage bliver vel serveret uden noget på, men et lag glasur med lidt citronsaft eller lidt smeltet chokolade gør også noget godt for kagen.

Hvis du gerne vil dekorere kage med smørcreme kan du evt. læse  med her: Dekoration med italiens smørcreme

Britts kage

Sandkage

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.