En mand spurgte vil du lave en kage til min kones 40 års fødselsdagsfest. Den skal være lyserød og gerne indeholde smage af drinks. Her er mit bud på en party kage med pinacolada mousse og jordbærmousse med jordbærlikør. Mousserne er inspireret af Ibens Poolkage, som hun lavede i den store bagedyst på DR 2017, dog har det hele fået et tvist.
Den kage jeg lavede var i en kagering med 26 cm i diameter. Der var til 20-25 personer. Jeg fordoblede mousse opskrifterne, men havde så også til en lille kage på 16 cm i diameter.
Hvis man skal lave en alm. lagkage til 10 personer vil jeg lave en kagering på 22-24 cm. og bare bruge opskrifterne som de er.
Lagkagebunde efter min farmors opskrift. Her er til 3 bunde ø 24
Ingredienser:
6 æg delt i hvider og blommer
200 g sukker
50 g kartoffelmel
150 g hvedemel
1 tsk bagepulver
1 tsk vaniljesukker
Evt. 1 håndfuld af en slags hakkede nødder, hvis man vil have lidt at tygge på.
Evt. frugtfarve, hvis bundene skal have en sjov farve.
- Pisk æggeblommer og sukker til sukkeret er smeltet – ca 10 min
- Pisk æggehviderne stive
- Bland de tørre ingredienser og vend dem i æggeblommemassen
- vend det hele sammen med æggehviderne og evt. nødder
- Læg bagepapir i bunden af springformen og smør siderne af springformen.
- Fordel dejen i springformen
- Bag kagen i ca. 45 min ved 170 grader almindelig ovn.
- Når kagerne er kommet ud, fjernes bageringene og kagerne køles af.
- Flæk de kolde kagebundene med en brødkniv så du har 3 bunde.
Her er mousse til et lag i en kagering på 22 cm
Jordbærmousse
200 g jordbær
1 spsk limesaft
100g sukker
3 blade husblas
1 spsk jordbærlikør
2,5 dl fløde
evt. friske halve jordbær til at ligge på bunden.
- Læg husblasen i blød i vand
- kog jordbær, lime og sukker i en gryde og blend det med en stavblender
- Smelt husblasen i den varme jordbærgrød og lad det køle af til stuetemperatur.
- Tilsæt jordbærlikøren.
- Pisk fløden til flødeskum som lige danner toppe.
- Vend ⅓ af flødeskummet i den afkølede jordbærgrød.
- Vend resten af flødeskummet i og hæld moussen på kagebunden eller i portionsglas.
Pinacolada mousse
250 g dåseananas
1 spsk citronsaft
50 g sukker
1 tsk vaniljesukker
1 dl malibu likør
2,5 dl fløde
4 blade husblas
- Læg husblasen i blød
- Kog ananas, citronsaft, vaniljesukker og sukker i en gryde til sukkeret er opløst.
- Blend det med en stavblender og smelt husblasen i ananasgrøden. Lad det køle af til stuetemperatur.
- Tilsæt Malibulikøren og vend det rundt.
- Pisk fløden til en let flødeskum
- vend ⅓ af flødeskummet i den afkølede ananasgrød
- Vend resten af flødeskummet i og hæld moussen på kagebunden eller i portionsglas.
Sådan samler du kagen
- Find en springform eller en kagering på 22-24 cm. Alt efter hvor tykt et lag mousse du vil have. Jo højere mousselag jo mindre diameter. Hvis du skal smøre op med smørcreme kan bundene fint nå helt ud til kanten og du behøver ikke at sætte kageplast i kanten. Hvis du vil glaze eller sætte marcipanbånd om, skal du bruge kageplast i kanten, og der skal ligge et lag mousse yderst så siderne bliver helt glatte.
- Læg en kagebund nederst og placér jordbær på bunden. Hæld jordbærmoussen over og bank formen i bordet så moussen kommer ned mellem bærrene og ned lags siderne.
- Læg en kagebund ovenpå og hæld Pinacoladamoussen over.
- Pres den øverste kagebund lidt ned i moussen så du får en jævn overlade, hvor moussen kommer op langs siderne på bagebunden. (Hvis du vil glaze kagen skal der ligge mousse øverst og så bruger man kun to bunde)
Italiensk marengssmørcreme
Man skal bruge meget smørcreme når man skal lave et blomstermønster – Især hvis man vil lave mange blomster med de store tyller. Det er træls at have for lidt – så lav nok og frys resten ned til en anden gang, hvis der skulle blive for meget.
Ingredienser:
120 g æggehvide (hviderne fra ca. 4 æg)
140 g sukker
265 g stuevarmt smør
Pastafarve
Tilsæt evt. smag: f.eks. 2 tsk vaniljesukker, citron eller lidt appelsinolie.
- Pisk æggehvider og sukker over vandbad i ca 5 min. til alt sukkeret er opløst. (jeg bruger skålen fra røremaskinen). Tag skålen af vandbadet og pisk videre i 15 min til marengsen er blevet kold. Hvis skålen fortsat er varm må man vente lidt med at røre smørret i. Marengs og smør skal have samme temperatur.
- Tilsæt smørret til marengsen i små klatter, mens du pisker til alt smørret er pisket ind. Skulle det skille skal man bare blive ved med at piske, så skal det nok samle sig.
- Fordel smørcremen i 4-5 skåle og tilsæt pastafarver. Det kan sagtens være den samme farve i flere skåle, bare med forskellige mængder, så man får forskellige nuancer. Når man synes alle farverne matcher hinanden godt, er det tid til at at lege med tyller og sprøjteposer.
Så skal der sprøjtes blomster
Når man sprøjter direkte på kagen er der ét skud i bøssen. Man kan lave en lille skitsetegning inden man starter, så man har en ide om hvad man vil lave. Jeg har investeret i tyl-holdere så jeg let kan skifte tyller og på den måde bruge den samme nuance smørcreme til at lave forskellige blomster og dutter.
Jeg starter med at lave de store roser med en rosentyl, og laver rækker af dem. Derefter rækker og områder med mellemstore blomster og til sidst de små dutter i kæder og områder. Det er svært at få mast en stor blomst ind, når man først har sat de små dutter.
For nemhedens skyld kan man arbejde med en nuance først med forskellige tyller, så man sikrer sig at man får farven brugt fordelt over hele kagen. Det skaber den bedste sammenhæng.
Det kan være en god ide at gemme lidt af alle farver til at reparere med, hvis man nu skulle komme til at tvære noget ud, eller vil ændre noget.
Smørcreme fylder meget i smagen, så derfor synes jeg man skal tænke over det når man beslutter hvor meget kage og hvor meget mousse man har inde i kagen. Jeg synes smørcreme er en sand fornøjelse når der er nok kagebund. Men er det en moussekage med tykke lag af mousse og tynde fine bunde, synes jeg ikke smørcreme er det rette valg.
Det skal 6 æg i bundene. Det var lige faldet ud.