Hjemmelavede påske flødeboller

Hvordan er den perfekte flødebolle for dig ? Jeg er til lakrids og hindbær i lys chokolade og så må flødebollen godt have personlighed. Man må godt kunne se at den er hjemmelavet og hvorfor ikke gøre dem helt unikke som disse kyllinger.

Det vigtigste, ved hjemmelavede flødeboller er flødebolleskummet. Det skal være luftigt, sejt, fast og klistret, så det kan holde formen og sidde fast på bundene. Faktisk er det ikke spor svært – det kræver bare en røremaskine eller virkelig god tålmodighed med en elpisker. Læs opskriften helt igennem inden du går i gang. Du skal bruge et termometer som kan komme op på min. 120 grader.

Opskrift til ca 40 små eller 20 store flødeboller. 

Det vigtigste, ved hjemmelavede flødeboller er flødebolleskummet. Det skal være luftigt, sejt, fast og klistret, så det kan holde formen og sidde fast på bundene. Faktisk er det ikke spor svært – det kræver bare en røremaskine eller virkelig god tålmodighed med en elpisker. Læs opskriften helt igennem inden du går i gang. Du skal bruge et termometer som kan komme op på min. 120 grader.

 

Bunde: 

Bunde kan bages f.eks. af mørdej,  marcipan eller du kan udstikke små browniekager. Du kan også købe mariekiks, havrekiks eller små vafler.  Mulighederne og kombinationerne er uendelige. 

 

Marcipanbunde

  • 250 g marcipan 
  • 25 g. flormelis

Rul marcipanen ud i 0,5 cm tykkelse og stik bunde ud. Små flødeboller er f.eks. 4 cm i diameter. Store flødeboller er 6 cm i diameter.

Bag bundene ved 190 grader i 6-8 min. De skal blive gyldne. Når de kommer ud af ovnen skal du flytte dem på en rist og lade dem køle af der. 

Flødebolleskum:

Først skal du koge en sukkerlage

Sukkerlage

  • 85 g vand
  • 270 gram sukker
  • 115 g flydende glukose 

Hæld det hele i en gryde og kog det til det er 117-118 grader varmt. Når det er kommet op at koge begynder du at piske skummet. 

Skum

  • 160 g æggehvider 
  • 25 g sukker

Pisk æggehviderne så de lige er sive. Piske ⅓ af sukkeret i. Pisk 30 sek. . Hæld ⅓ af sukkeret i og pisk 30 sek mere og hæld den sidste del i. Lad røremaskine køre ved lav hastighed. Hæld den varme sukkerlage ned i skummet i en tynd stråle – tålmodighed betaler sig. Se om du kan undgå at ramme piskeriset, så sukkeret ikke bliver sprøjtet op på skålens kanter i stedet for at komme ned i skummet. Pisk til skummet er blevet stuetemperatur. Det kan godt tage 20 min. 

 

Tilsmagning

Du kan lave et utal af variationer. Del evt. skummet i flere skåle og tilsæt forskellige smagsstoffer. Her er nogle forslag:

  • Vaniljesmag: 15 g flormelis blandet med korn fra 1 stang vanilje eller 1 ss vaniljesukker,
  • lakridspulver
  • hindbærstøv
  • citronessens  

Opsprøjtning:

Sprøjt skummet på bundene med en tyl med en åbning på mindst 1 cm. Du kan se i filmen hvordan man gør.  Lad dem gerne hvile/tørrer i 1 timer før du dypper, så bliver det lidt nemmere at dyppe. Det glemte jeg at sige i videoen 🙂

Chokolade til at dyppe i. 

  • 300 g finthakket chokolade. 
  • 30 g kakaosmør. Kakaosmør kan købe i f.eks. bilka eller her

Mængden er en ca mængde for det afhænger jo af hvor mange flødeboller du har lavet. Tilsæt  10% kakaosmør til din chokolade. Altså bruger du 300 g chokolade skal du have 30 g kakaosmør. Kakaosmøret gør chokoladen mere flydende så du kan få en tyndere skal.  Det er særligt vigtigt i mørk og lys chokolade. Hvid chokolade indeholder meget Kakaosmør i forvejen – men chokolade er forskelligt, så nogle gange må man prøve sig lidt frem i forhold til hvor meget kakaosmør der skal i. 

Vælg en høj bred kop og lad den stå med varmt vand imens du temperere chokoladen. 

Smelt kakaosmørret først da det skal op på 40 grader før det smelter tilsæt evt chokoladefarve til en hvid chokolade. Lav et vandbad eller brug mikroovnen.

Der findes mange måder at temperere chokolade på som du kan læse om andre steder f.eks. her: https://www.oetker.dk/dk-da/chokolade-temperering, men kort fortalt kan man forsigtigt varme chokoladen op til disse temperaturer og så skal det nok gå. Lige meget om du bruger mikrobølgeovnen eller et vandbad skal du vende ofte i chokoladen og måle temperaturen often. 

hvid 28-29

lys 30-31

mørk 30-32

Smelt chokoladen i kakaosmørret.

Hæld chokoladen i den lune (helt tørre) kop og dyp flødebollerne. Lad det overskydende chokolade dryppe af ned i koppen, sæt flødebollen på bagepapir. Sætter du dem på en rist eller bordet vil chokoladen sætte sig fast når den stivner. 

Pynt generelt

Du kan pynte flødeboller med kokos, krymmel, tørret frugt støv lakridspulver eller sætte øjne på dem. Du kan også smelte en anden slags chokolade end du har brugt til skallen og sprøjte tynde striber på dem.

Kyllinger.

  • 100 g kokos
  • gul frugtfarve.
  • sukkerøjne
  • rød chokoladefarve og lidt hvid chokolade eller Royal icing: æggehvide og flormelis

Vend kokosmel med gul frugtfarve. Når du har dyppet  flødebøllen i chokoladen drysser du straks kokos på og sætter øjne på kyllingen. Når chokoladen er blevet hård laver du hanekammen, fødder og næb af rød chokolade eller med royal icing.

Hjælp til indkøb

Link til tyller Hellerbergs kitchenone eller   bagetid  

Link til Sukkerøjne kan f.eks. købes hos Bagetid eller Hellebergs

Link til Kakaosmør  Bagetid eller Hellebergs

Fyld til flødeboller

Med en fyldningstyl kan du sprøjte lækkert fyld i dine flødeboller inden du dypper dem i chokolade. Prøv jordbær puré, en karamelsovs eller en ganash som f.eks. denne kirsebær ganache

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.