Disse boller har en sprød skorpe, og en luftig sej krumme. Som alt godt brød kræver dejen og smagen tid til at udvikle sig. Men du skal ikke arbejde mange minutter ad gangen. Kerne kan sættes i blød natten over og så har du bollerne klar til brunch næste formiddag, ved at skulle lave noget 2 x 10min.
Ingredienser
2 1/2 dl rugkerner
1 dl solsikkekerner
1 dl græskarkerner
7,5 dl kogende vand
1 ½ tsk salt
1 ss sukker
2 dl A38
1 ½ dl vand
2 dl rosiner (kan undlades men tilsæt så en ekstra ss sukker)
25 g gær
1 ½ dl fuldkornshvedemel
12 ½ dl hvede mel.
Vand til pensling og kerner til pynt
Bages i en varm ovn ved 240 grader i 16 min pr. plade
Sådan gør du:
Hæld 7,5 dl kogende vand over kernerne og lad dem trække i mindst 3 timer, gerne natten over i en skål på køkkenbordet. De skal gerne suge vandet i sig.
Tilsæt vand, gær, salt, sukke og A38 og rør gæren ud i kernemassen. Tilsæt de øvrige ingredienser og kør dejen i en røremaskine i 15 min og tjek at alt melet er væk fra kanterne og dejen har samlet sig. Mel er forskelligt, så det kan være du ska have en 1dl mere i.
Lad den hæve tildækket med et viskestykke i 1 time i skålen.
Læg to bageplader oven på hinanden i ovnen eller brug et bagestål. Varm pladen op i oven til 240 grader.
Drys evt. solsikke eller græskarkerner ud på bagepapiret så du sætter bollerne oven i kernerne. Hæld dejen ud på et meldrysset bord og skær stykker af dejen i bolle størrelse. Flyt dem forsigtigt over på bagepapiret en ad gangen. Sæt ikke mere end 9 boller på en plade. Har du en ovn som kan dampe, så sæt damp på de første 10 min. Ellers kan du sætte en skål med vand ind i bunden af ovnen.
Træk bagepapiret over på de varme bageplader. Bag dem 10 min ved damp og derefter 6 min uden damp.
Lad dem køle af på en rist uden bagepapiret.
Så er det spisetid.
Du kan finde andre opskrifter på brød, boller og pitabrød ved at klikke her.