På vores rejse rundt i Vietnam boede vi lokalet og her lærte vi at lave forårsruller. Vi fik ikke en opskrift i hånden, men efter et par forsøg herhjemme synes jeg vi er ved at ramme den rigtige smag.
Vietnamesiske forårsruller
Ingredienser.
400 g hakket svinekød
100 g champignon, finthakket
1 løg hakket meget fint
100 g bønnespirer
100 g meget fintsnittet kål
60 g glasnudler klippet i 3 cm lange stykker
2fed hvidløg
1 gulerod -revet rigtig fint
1 tsk chili
1 spsk stødt koriander
1 tsk spidskommen
1 spsk fishsauce
1 spsk soja
1-2 æg
sort peber, friskkværnet
30 forårsrulleplader (Bruger du rispapir skal du dyppe fingrene i riseddike og fugte papiret inden du lægger fyld på. Bruger du hvedemelsplader skal du bruge æg til at lukke rullerne med.)
1 l fritureolie
Olie til at stege i.
Sådan gør du.
Forårsrullerne kan laves på to måder. Den originale, som jeg lærte den hos en familie i Vietnam, med råt fyld, og den hvor man steger det inden. Forårsrullerne skal have lidt længere tid på panden og varmen skal derfor være lidt lavere, hvis man laver dem med råt fyld. Til gengæld bliver de mere saftige.
Ved det råt fyld kommes alle ingredienserne i en stor skål og æltes sammen. Dejen skal være som frikadellefars og må ikke være tør. Juster med pisket æg.
Fremgangsmåde til fyld som er stegt inden det kommes i rullerne.
Svits løg, hvidløg og champignon i olie til løgene bliver klare. Kom det hakkede svinekød på panden sammen med resten af ingredienserne til fyldet og svits det til svinekødet er gennemstegt. Smag til med salt, peber, fishsauce, ingefær og/eller chili.
Hæld kogende vand over glasnudlerne og lad dem stå et halvt minut. Vend dem ind i resten af fyldet.
Kom ca 2 spsk. fyld på midten af et stykke forårsrulledej.
Rul fra det ene hjørne over fyldet, fold de to andre hjørner ind over midten, så siderne lukkes og rul derefter det sidste hjørne rundt. Pensl med koldt vand eller æggehvide og læg de fyldte forårsruller med lukningen ned af – så holder det fint på det hele til de skal steges.
Fortsæt med resten af fyldet til det hele er brugt.
Varm en gryde op med olie – tjek temperaturen ved at stikke et trægrillspyd i den varme olie. Det skal gerne bruse lidt op omkring træet, så er olien perfekt varm.
Steg 5-6 små forårsruller ad gangen. Lad dem dryppe af på køkkenrulle.
[Print-me]
Jeg har kun været uheldig med rispapir – det vil slet ikke boble op som dit, men bliver derimod klistret og og træls. Er det fordi det ligger for længe i vand?
Der findes mange forskellige slags rispapir og det er nemt at tage fejl. Nogle er til friske forårsruller hvor man slet ikke skal stege dem. De skal lægges i vand eller er bløde fra start og andre som dem jeg har brugt er helt sprøde og bliver bløde, når man bare fugter dem med lidt vand og fyldet ellers rører det. Jeg tror, du har ret i at du har haft for meget vand på dem.