Sprøde klejner høre til min jul. Jeg elsker den sprøde småkage, hyggen omkring at lave den og glæden ved at give dem bort.
Jeg tror, at jeg er det barn i Danmark som har bagt flest klejner, uden at det var fordi de skulle bruges til salg. Jeg husker det som om, vi kogte klejner en hel dag. Når de var færdige blev de pakket i div. tomme ymerbøtter (det var i plastikbøtter da jeg var barn) og så skulle de deles ud. Vi tre børn blev sendt rundt til en lang række naboer og ældre mennesker på vejene omkring os og ønskede glædelig jul. Det er min tip-oldemor som har lavet opskriften. Men den er fra min farmors hjemmelavede opskriftsbog som hun har arvet efter sin mor. Gode opskrifter må ikke gå tabt.
Oldemors Klejner.
Ingredienserca. 50 styks 450 g + 50 gram. mel 125 g margarine i små tern ¼ ts hjortetaksalt 125 g sukker 2 æg 3ss vand 500g palmin
|
![]() |
Det gør ikke noget hvis der både er store og små i kagedåsen, for det kan jo være at nogle bare har lyst til en lille ekstra klejne. Du kan vide alle klejnerne på forhånd eller gøre det løbende mens du passer gryden. Smelt palmin Temperatur på plaminen skal være høj, men ikke så høj at klejnerne bliver de ubagte i midten. På mit komfur skal den stå på 7 ud af 9.
Vend klejnerne når de er blevet lysebrune på den side som vender ned mod bunden. De skal ca koge 2 min på hver side, men kig på dem og bedøm selv. Held og lykke med oldemors klejner. |
![]() |
Når du nu er i julehumør så kig på denne opskrift på honningkagehuse![]() |
Og her er en opskrift på jødekager som min farmor lavede dem.![]()
|
Mår jeg søger på gammeldags klejner, er de alle kogt i palmin. Jeg husker klart at de blev kogt i svinefedt, palminen må være noget som har sneget sig ind på et senere tidspunkt.
Jeg kan læse mig til at svinefedt skulle give lidt sprødere klejner, men jeg tænker palmin er lidt nemmere at få fat i i butikkerne og også lidt billigere. Svinefedt er vel fra en tid hvor man fik 1/4 gris hjem til jul og så havde fedtet i huset.