De bedste klejner – oldemors klejner

Sprøde klejner høre til min jul. Jeg elsker den sprøde småkage, hyggen omkring at lave den og glæden ved at give dem bort.

Jeg tror, at jeg er det barn i Danmark som har bagt flest klejner, uden at det var fordi de skulle bruges til salg. Jeg husker det som om, vi kogte klejner en hel dag. Når de var færdige blev de pakket i div. tomme ymerbøtter (det var i plastikbøtter da jeg var barn) og så skulle de deles ud. Vi tre børn blev sendt rundt til en lang række naboer og ældre mennesker på vejene omkring os og ønskede glædelig jul. Det er min tip-oldemor som har lavet opskriften. Men den er fra min farmors hjemmelavede opskriftsbog som hun har arvet efter sin mor. Gode opskrifter må ikke gå tabt.

 

Oldemors Klejner.

Ingredienser

ca. 50 styks

450 g + 50 gram. mel

125 g margarine i små tern

¼ ts hjortetaksalt

125 g sukker

2 æg

3ss vand

500g palmin

  • Smuldr margarinen i melet og hjortetaksaltet
  • Tilsæt sukker og rør det rundt. Det skal være helt jævnt.
  • Tilsæt æg og vand og ælt det sammen.
  • Rulles ud dejen ud i 3-4 mm tykkelse.
  • Nogle er til store klejner andre til små. Jeg skære strimler på ca 4 cm og laver derefter skrå snit med ca 6-8 cm mellemrum.
  • Skær et hul i midten som du vrider den ene spids igennem og forsigtigt trækker i, så klejnen får den rette form. Kikser det de først 5 gange er det helt normalt – Så klasker du bare dejen sammen igen og ruller ud på ny.

Det gør ikke noget hvis der både er store og små i kagedåsen, for det kan jo være at nogle bare har lyst til en lille ekstra klejne.

Du kan vide alle klejnerne på forhånd eller gøre det løbende mens du passer gryden.

Smelt palmin

Temperatur på plaminen skal være høj, men ikke så høj at  klejnerne bliver de ubagte i midten. På mit komfur skal den stå på 7 ud af 9.

 

Vend klejnerne når de er blevet lysebrune på den side som vender ned mod bunden.

De skal ca koge 2 min på hver side, men kig på dem og bedøm selv.

Held og lykke med oldemors klejner.

Når du nu er i julehumør så kig på denne opskrift på honningkagehuse

Honningkagehus

Og her er en opskrift på jødekager som min farmor lavede dem.

Jødekager

 

2 thoughts on “De bedste klejner – oldemors klejner

  1. Mår jeg søger på gammeldags klejner, er de alle kogt i palmin. Jeg husker klart at de blev kogt i svinefedt, palminen må være noget som har sneget sig ind på et senere tidspunkt.

  2. Jeg kan læse mig til at svinefedt skulle give lidt sprødere klejner, men jeg tænker palmin er lidt nemmere at få fat i i butikkerne og også lidt billigere. Svinefedt er vel fra en tid hvor man fik 1/4 gris hjem til jul og så havde fedtet i huset.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *