Jeg tror, at jeg er det barn i Danmark som har bagt flest klejner, uden at det var fordi de skulle bruges til salg. Jeg husker det som om, vi kogte klejner en hel dag. Når de var færdig blev de pakket i div. tomme ymerbøtter (det var i plastikbøtter da jeg var barn) og så skulle de deles ud. Vi tre børn blev sendt rundt til en lang række naboer og ældre mennesker på vejene omkring os og ønskede glædelig jul. Om det er min fars eller farmors oldemor som har lavet opskriften vides ikke. Men den er fra min farmors hjemmeskrevet opskriftsbog, som hun har arvet efter sin mor. Gode opskrifter må ikke gå tabt
Oldemors Klejner.
ca. 50 styks
450 g + 50 gram. mel
125 g margarine i små tern
¼ ts hjortetaksalt
125 g sukker
2 æg
3ss vand
500g palmin
Smuldr margarinen i melet og hjortetaksaltet, TIlsæt sukker og rør det rundt. Det skal være helt jævnt. Tilsæt æg og vand og ælt det sammen.
Rulles ud dejen ud i 3-4 mm tykkelse. Nogle er til store klejner andre til små. Jeg skære strimler på ca 4 cm og laver derefter skrå snit med ca 6-8 cm mellemrum. Skær et hul i midten som du vrider den ene spids igennem og forsigtigt trækker i, så klejnen får den rette form. Kikser det de først 5 gange er det helt normalt – Så klasker du bare dejen sammen igen og ruller ud på ny.
Det gør ikke noget hvis der både er store og små i kagedåsen, for det kan jo være at nogle bare har lyst til en lille ekstra klejne. Du kan vide alle klejnerne på forhånd eller gøre det løbende mens du passer gryden.
Smelt palmin
Temperatur på plaminen skal være høj, men ikke så høj at klejnerne bliver de ubagte i midten. På mit komfur skal den stå på 7 ud af 9.
Vend klejnerne når de er blevet lysebrune på den side som vender ned mod bunden.
De skal ca koge 2 min på hver side, men kig på dem og bedøm selv.
Held og lykke med oldemors klejner.
En lidt sen kommentar til denne opskrift. Men jeg arbejder sammen med din far, og jeg smiler ved at læse om, hvordan I børn har delt klejner ud til naboer m.m. For på mit arbejde er det jo så sikkert som amen i kirken, at din far har klejner med til os alle hvert år i december. År efter år. Den mest gæstfrie og betænksomme familie ❤️Klejnerne står på din fars kontor til høflig selvbetjening, og der bliver altid hængt nogle på juletræet. Og de smager SÅ godt 😋
Det lyder så meget som min far og det kommer slet ikke bag på mig. Jeg tænker der også er kanelsnegle når han har fødselsdag 🙂
En lidt sen kommentar til denne opskrift. Men jeg arbejder sammen med din far, og jeg smiler ved at læse om, hvordan I børn har delt klejner ud til naboer m.m. For på mit arbejde er det jo så sikkert som amen i kirken, at din far har klejner med til os alle hvert år i december. År efter år. Den mest gæstfrie og betænksomme familie ❤️Klejnerne står på din fars kontor til høflig selvbetjening, og der bliver altid hængt nogle på juletræet. Og de smager SÅ godt 😋
hvad er 3 ss vand
ss = spiseske