Æbleskiver med kærnemælk

Hjemmelavede æbleskiver smager bare bedre og de er nemme at lave hvis man har en æbleskivepande. Det skal ikke dufte meget af jul før ønske om æbleskiver melder sig i vores hjem. Æbleskiver er eftermiddagshygge på en råkold novemberdag og et sikkert hit hele december, når familien skal samles og lave juledekorationer, og huset skal pyntes op.

Æbleskiver er en 400 år gammel tradition. Oprindeligt var det æbleskiver dyppet i dej og så stegt. (Det kan du læse mere om her). Der er lagt fra de flade bagte æbleskiver til de kugle runde man køber i butikkerne.  Der findes opskrifter med gær, med øl,  citronskal, og moderne opskrifter fortæller hvordan du kan fylde dem med f.eks. røget laks, som jo er langt fra de klassiske med syltetøj og sukker.

Her er min opskrift på en klassisk æbleskive med kærnemælk med et strejf af kardemomme anno 2020 som kan bruges med syltetøj og sukker. Jeg håber den også kan blive en af dine favoritter.

Denne opskrift giver ca 40 æbleskiver. Du skal bruge en æbleskive pande. Der findes mange forskellige pander.  Du kan f.eks. kigge her: kitchenOne.dk  eller hos Coop.dk  

Ingredienser

  • 3 æg
  • 1 ss sukker
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk natron
  • 300g hvedemel
  • 1 spsk vaniljesukker
  • 1 tsk kardemomme
  • 1 ss citronsaft.
  • 4 dl. kærnemælk
  • 1 dl raps eller solsikkeolie eller 100g smeltet smør/margarine

Sådan gør du

Del æggene i blommer og hvider.

Pisk æggehviderne stive med sukkeret

Bland de tørre ingredienser sammen.

Pisk æggeblommerne og citronsaften i og derefter kærnemælken lidt ad gangen. På den måde undgår du at der kommer melklumper i dejen.

Kom olien, den smeltede smør eller margarinen i dejen. Smør smager best og af mest, men planteolie er et sundere alternativ.

Til sidst vendes de stive æggehvider i dejen.

Sådan får du dem runde.

Æbleskivepanden varmes op og smøres med lidt olie inden første bagning.

Fyld hullerne 3/4 op. Når æbleskiverne har dannet lidt skorpe vendes de 90 grade
Hullet fyldes op med mere dej.
Straks efter vippes æbleskiven helt over så den første skorpe vender opad og den nye dej danner den anden runde halvdel af æbleskiven.

Vend æbleskiven flere gange under bagning så den bliver gylden hele vejen rundt.

Serveres med syltetøj og flormelis og en kop varm solbærsaft eller glögg

Skulle der være nogen tilovers kan den fryses.

KitchenOne.dk 

 

Andre har kigger på nogle af disse opskrifter:

Oldemors Klejner

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.