Hønsehuset

En af mine favoritkager fra bagedysten er mit hønsehus. Man kan sagtens bruge de to slags bunde som selvstændige kager, men har man tiden så sæt dem sammen. Dommerne var særligt glade for jordskokkekagen, men faktisk fik denne kage rigtig meget rors for smagen. 

Gulerodsbunde

Smør /olie  180g /2 dl (bestem selv begge dele kan bruges)
æg 4
Brun farin 200g
Sukker 100g
mel 230g
salt ½ ts
Kanel 2 ts
Nelliker 1 ts
Vaniljesukker 1 ts
bagepulver 2 ts
Natron  1 ts
Finmalet havregryn 45 gram
Gulerødder  300 g

Jordskokkebunde

Jordskokker 200g
Kærnemælk ½ dl
Sukker  150 g
Olie 1 dl
æg 2
Mel 145
Salt ½ ts
vaniljesukker 1 ts
Bagepulver  2 ts
Hasselnødder Grofthakket  60 g

Flødeost frosting

Flødeost 200 g
Blødt smør 100g
Flormelis 185g

Fondant

Citronsaft 3 ss
Solsikkeolie 1,5 ss
Skumfiduser  23stk 150g
Flormelis  630 g

Smørcreme

palmin 100g
Smør 100 g
Flormelis  400 g
Vanlije ekstrakt ½ ts
Mælk 1,5 ss

Andre ting:
Marizena til udrundling af fondant, engangs skumvaskeklud og en elastik, sugerør til at stabilisere figurerne, pastafarver i de ønskede farver. F.eks. valnød, orange, rød, gul, grøn. Vodka til at male med, pensel, sprøjteposer, græstyl, blomster udstikkere

Fremgangsmåde 

Gulerodskagen:
Sæt oven på 165 grader varmluft
Smelt smørret.
Pisk smør, brun farin og sukker.
Tilsæt et æg ad gangen under piskning.
Imens skrælles gulerødder og de rives fint eller hakkes fint i en minihakker.
Bland mel, kanel, nelliker, vaniliesukker, bagepulver og natron sammen i en skål og sigt det i æggemassen. Vend det sammen.
Tilsæt havregryn og de hakkede gulerødder.
Hel dejen i en bredde pande på ca. 19 x 28 cm. Læg våde viskestykker rundet om formen, så dejen hæver jævnt op. Bag den i ca. 45 min.

Jordskokkekagen :
Olie og sukker piskes og æggene tilsættes et ad gangen. Pisk til sukkeret er smeltet.
I mens skrælles jordskokker og de hakkes i en minihakker sammen med kærnemælken.
Nødderne hakkes groft.
Bland mel, salt, vaniljesukker og bagepulver og sigt det i æggemassen. Vend det sammen med en dejskraper.
Tilsæt jordskokkerne og nødderne.
Hældes i en form på ca 19×28 cm. Læg våde viskestykker om formen så dejen hæver jævnt.
Bag kagen i ca. 25 min. evt. samtidig med gulerodskagen, hvis man har varmluft.

Fondant:
Smelt skumfiduserne i mikroovnen sammen med citronsaft og olie. Hvor lang tid det tager vil afhænge meget af din mikrobølge ovn. Start med 1 min. og rør rundt. Så 20 sek. og rør osv. De må ikke blive gule og brænde på.
Når skumfiduserne er smeltede og rørt godt sammen med citronen og olien tilsættes flormelissen og fondanten æltes sammen enten i en rører maskine eller med en dejskaper og så hænderne. Fondanten vil være lidt klistret. Læg fondanten til at hvile gerne i en times tid.

Flødeost frosting
Pisk smørret blødt og tilsæt formelisen. Pisk til smørret er hvidt
tilsæt flødeosten og vend det sammen til en jævn masse.

Smørcreme
Pisk smør og palmin blødt
Tilsæt flormelis og rør det ind i smørret
Tilsæt vanilje og mælk og pisk i ca. 10 min. til smørcremen er helt hvid.

Samling af kagen

Del de to afkølede kager i to lige store stykker. Ønsker man et skråt tag skæres der et kileformet stykke kage af i nederste og 3 lag.
Læg stykkerne sammen med flødeost frosting mellem hver lag.
Skær kagen til så den får helt lige sider.
Smør kagen op med smørcremen og lav siderne så glatte som muligt. Husk også at lægge et tyndt lag på toppen.
Sæt kagen i køleskabet eller fryser i 10 min. Ta’ kagen ud og smør den op endnu en gang for at få hjørnerne helt skarpe. Man kan varme en kniv om under den varme hane – så glattes de kolde sider nemt.
Mål siderne på den færdige kage og noter dem på et stykke papir.
Sæt kagen på køl.
Del fondanten. 150 g farves brun, 400 g forbliver hvid og resten farves i de ønskede farver afhængigt af hvad man vil lave som pynt. F.eks orange til næb, rød til hanekam og blomster, sort til øjne, copper til ansigter og vindue på huset.
Lav en marizenaduster ved at putte 2 ss marizena i en skumvaskeklud og luk men en elastik. Dup bordet med marizena
Rul den hvide fondant ud og skær dem i stykker som passer til siderne på hønsehuset. Lav træmønster med en kniv eller modellerings værktøj.
Beklæd kagens sider med ”træstykkerne”
Mål toppen/taget af kagen og læg et par mm til på alle sider.
Rul et brunt stykke ud og skær et stykke til tag og til 4 ”stolper” ved huskanterne. Sæt huskanterne på ved at pensle med vand på fondanten. Læg taget på og lad det rave lidt ud over siderne. Glat siderne og taget så de bliver så lige som muligt.
Husets sider males ved at hælde lidt vodka på en tallerken sammen med en lille klat brun pasta farve. Mal siderne. Sørg for at der komme mørke striber til at markere brædderne. Vodkaen fordamper, så kun farven sidder tilbage.
Skær en dør og en hønselue ud af den brune fondant og lave små blomster med en udstikker. Er kagen forsat våd fra malingen er det let at sætte tingene på, eller må de pensles med vand.
Farv lidt af den overskydende smørcreme grøn og pynt langs huskanten med en græstyl.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *