Hvordan laver man hjemmelavede bagels

Hvordan laver man sine egne bagels? Da jeg første gang læste at man skulle koge dejen tænkte jeg – Det kan man da ikke. Men jeg er blevet klogere. Bagels er for mig lig med amerikansk morgenmad, fantastiske sandwichs og amerikanernes svar på franskmændene baguette og danskernes rundstykker.

I hele 1996 rejste jeg rundt i USA og Europa med organisationen Up with People. En helt fantastisk oplevelse, som også har beriget mit liv med venner over hele verden. Når jeg rejser til USA, er deres morgenmad og frokoster noget af det jeg ser frem til, og det skyldes Bagels! Den lidt seje bolle, med det underlige hul i midten er jeg bare faldet pladask for. Om morgenen er jeg til kanel/rosiner med flødeost, men til brunch er “every-thing-bagel med salt, hvidløg og sesam på toppen og  scrambled eggs og bacon heller ikke så tosset. En frokost bagel kan fyldes med skinke, laks eller humus og grillede peberfrugter – kun fantasien sætter grænserne.  Her er mit bud på en basis opskrift. Så kan du selv lege med at lave variationer.

Ingredienser

30 g gær ( Har du god tid at du bruge 25 gram og lade dejen hæve et par timer)
3 dl mælk
1 dl vand
0,5 dl olie
1 spsk. sukker
2 tsk salt
150 g gramhamsmel eller fuldkornsmel
530 g hvedemel + lidt til at rulle ud i.

Giv dem dit eget præg

Du kan vælge at tilsætte forskellige ting til dejen. Del den evt. op i 3 så du får forskellige slags.  Her kommer et par forslag.
Kanel 1 ss til hele portionen og 1-2 dl rosiner
Friskhakket urter f.eks. basilikum, oregano eller lidt frisk chili
Syltede rødbede: blend 10 rødbedeskiver med en stavblender og finhak 5. Fordel det i dejen og tilsæt 1 dl mel mere – så dejen bliver fast igen.

1 æg til pensling
Pynt: Fri fantasi:, Groft salt, birkes, sesam, Nigalla frø/jomfru frø, knust hvidløg,
Chili, friskhakket urter basilikum og oregano samt revet ost

Sådan gør du

Lun mælk og vand til det er fingervarm og rør gær, salt og sukker ud.
Tilsæt olie, grovmel og hvedemelet. OBS mel er meget forskelligt fra mærke til mærke. Stat med at tilsætte 530 g. mel og ælt dejen i 10 min. Hvis dejen fortsat er meget klistrer tilsæt yderligere lidt ekstra. En bagels dej skal være fast, men ikke tør.
Del evt. dejen i små portioner og ælt forskellige smage ind i den. Del dejen/dejen op så du har 16 boller. Tril dem til boller.

Her har jeg æltet kanel og rosiner ind i dejen. Jeg synes det giver en fed effekt at man ikke ælter dejen helt ensartet. Der må gerne komme striber af kanel.

Farver man dejen rød med rødbedepuré  og får man den flotteste lyserøde farve som vil vække opsigt på et hver brunchbord.

 

Vælg en af de to metoder til at forme bagelen.

1: Pres et hul i midten med tommeltotten og træk forsigtigt ud af. Hullet skal være stort da dejen hæver. Overfladen vil blive lidt “boblet” 2. Tril bollerne til 20-25 cm lange pølser og saml dem til cirkler med lidt vand og tryk dem godt sammen. Overfladen kan bliver rigtig flot, men være sikker på at du har samlet ordenligt – ellers springer den op under kogning.

Lad bagelen hæve lunt og overdækket med et viskestykke i 30 min. Imens kan du forberede fyld, rydde op i køkkenet, planlægge et lækkert billede af de færdige bagels, løbe en tur eller lægge dig på sofaen.

Tænd ovnen på 200 grader varmluft
Sæt en stor bred gryde med vand over. Kog bagelsene i 1,5 min på hver side. Hvis gryden er stor nok kan du godt have 2-3 stykker i ad gangen. Løft dem om med en hulske eller en paletkniv med huller, så alt vandet kan løbe af.

Læg bagelen på bagepapir, pensel med æg og dit udvalgte pynt. Bag dem straks i 20 min ved 200 grader varmluft eller 220 grader almindelig ovn. Lad dem køle af på en rist.

De er gode i 2-3 dage, hvis de opbevares i en pose i køkkenskuffen. Fryseegnet.

 

Skvalderkål udgaven

35 g – 50 g Skvalderkål alt efter hvor meget det skal syne. Det er svært at smage, men farven bliver fin lys grøn.
Vask skvalderkålen grundigt. Kog den i 2 dl vande og blend den med en stavblænder. Hæld det op i et målebæger og tilsæt mælk til du har 4 dl. Følg ellers opskriften som vist ovenover.

 

Hvis du vil læse om at bage på bagesten, kan du læse min artikkel: Hvorfor bage på et bagestål

Her er et par andre spændende brødopskrifter

Hjemmelavede shawarma brød
Lækre bløde Pitabrød

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *