Pitabrød med skvalderkål

Festlige grønne pitabrød med skvalderkål og grovmel, hvorfor ikke? De er lide et hak sundere end helt hvide pitabrød og efter min mening 100 gange bedre end købte fabrikspakkede pitabrød. Faktisk synes jeg slet ikke de kan sammenlignes.  Her er en guide til hvordan du kan lave flotte hule bløde pitabrød. Teknikken er at rulle dem rigtigt, varme bageplader og selvfølgelig have en god dej.

Pitabrød med Skvalderkål- et lidt sundere alternativ til hvidt brød.

 

I min have er der massere af skvalderkål. Det er ikke fordi jeg dyrker dem, jeg har bare opgivet at udrydde dem. Nu tænker jeg på dem som en ingrediens til madlavningen og en konstant mulighed for at give mine høns frisk grønt hver dag. Lige pludselig er de ikke så trælse at se på. Skvalderkål skulle indeholde mange vitaminer og mineraler og kan bruges ligesom spinat.

Fidusen til hule pitabrød ligger i en rigtig varm ovn og rulleteknikken. Dem her har jeg lavet med børn rigtig mange gange og at lade dem side og kigge ind i oven mens brødene hæver op er altså en fryd. “Nu sker det”, “den der fører” og ” hvor er det vildt” er bare nogle at de sætninger som vælter ud af munden på dem.

Ingredienser til pitabrød

Opskrift til 12 store pitabrød eller 16 mindre.

  • 2 dl mælk 
  • 4 dl vand 
  • 50 g skvalderkål
  • 50 g gær
  • 1,5 tsk salt 
  • 175 g durummel 
  • 550  g hvedemel 
  • 150 g grahamsmel
    Vask skvalderkålen grundigt i rigeligt vand.
    Hak skvalderkålen fint eller kom det i en minihakker med 1 dl af vandet.
    Kom mælk og vand i en gryde og varm det op, til det er lillefingervarmt. Tilsæt skvalderkålen.
    Hæld mælkeblandingen i en skål og rør gæren ud heri sammen med salt.
    Tilsæt durummel, grahamsmel og  hvedemelet og rør det godt sammen og ælt dejen 15 min i en rørermaskine. Har du ikke en røremaskine må du have gang i rugbrødsmoteren og ælte med hænderne.  Dejen må ikke bliver for tør og mel er forskelligt. måske er du nød til at bruge lidt mere mel, hvis du ælter med hænderne.
    Lad dejen hæve 1 time.
    Tag pitadejen ud på et meldrysset bord og ælt den kort igennem så den bliver ensartet

Kunsten at lave flotte hule pitabrød

  • Del dejen i 12-16 stykker og form dem til runde boller. Se om du kan få en flot rund kugle.

    Fint blendede skvalderkål gir en grønlig fin farve.
  • Rul bollerne flade med en kagerulle ved at rulle midt på bollerne og vende dejen ofte. Undgå at rulle ud over enderne på bollen. De må godt være et par mm tykkere i top og bund. De skal være Ca. 5mm tykke på midten. 
  • Tænd ovnen på 250 grader alm oven eller 230 grader varmluft og sæt et bagestål eller to bradepander oven på hinanden ind i den. Ovnen skal være helt varm før man bage dem. Læg pitabrødene på  bagepapir, pensel dem med vand og lad dem hæve tildækket i ca. 15 min. Mens de hæver sætte du en skål vand i ovnen i et ildfast fad – så der dannes damp. Har du en ovn der kan dampe, kan du bruge den. Jeg sætter min ovn på lav damp.
  • Flyt bagepapiret med pitabrødene ind på den varme plade og bag dem i ca. 7 min. Jeg bruger sådan en let bageplade til at flytte dem på. Men ellers må man tage de varme plader ud og trække bagepapiret over på dem. Brødene hæver og bliver hule ved bagningen. Lad dem køle på en rist

Du kan f.eks. fylde dem med falafler og couscoussalat 

Bagestål – hvorfor bruge dem til pitabrød

Almindelig hjemmebagte pitabrød  Hvis du vil bage almindelig pitabrød kan du finde min opskrift her: hjemmebagte pitabrød

Jeg har haft mit bagestål i 5 år og bruge det altid til pizza, pitabrød, langtidshævede boller og brød.

Det gør noget helt særligt ved dejen af få det varmechok nedefra som bagestål giver.

Hvis du vil vide mere om et bagestål/”bagesten af stål” kan du læse mere om det her i min artikel “hvorfor bage på et bagestål”

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *