Najas solsikker

Her er familiens nye favoritkage: Solsikker. Jeg bruger min farmors gamlelinseforme som  har 100 års erfaring☺ men nyere kan sikkert også klare opgaven.
Solsikkerne er udviklet ud fra en almindelig nøddemazerin, men tilført salt og solsikker i karamellen. Rigtige solsikker planeter min datter Naja og jeg  hver år i haven langs marken, og vi gemmer hovederne som vinterforråd til hendes kaniner.

Najas solsikker, fra bagedysten 2018

Ingredienser:
Mørdej

Flormelis 60 g
Blødt smør 60 g
Hvedemel 120 g
Æggeblomme (gem hviden til kransekagemassen) 1
salt 1 nip

Kransekagepynt

Marcipan 300 g
Flormelis 90 g
Æggehvide 80 g
Gul og grøn pastafarve

Mazarinmasse

Marcipan 150 g
sukker 100 g
smør 70 g
Æg(Sammenpisket) 1 æg/60g
hvedemel 20 g

Solsikkekaramel

Smør 60 g
sukker 60 g
honning 2 ts

solsikkekerne 100 g
salt 1/2 ts
solsikkeolie 1 ts

Pynt: Chokolade ( ca 50 % kakao) 150 g

Fremgangsmåde
Tænd ovnen på 200 grader

Mørdej
Rør flormelis og smør sammen
Tilsæt æggeblommen under piskning og pisk til du har en ensartet masse
Bland salt i melet og held det i dejen.
Saml dejen uden at ælte for meget.
Læg dejen på køl i min. 30 min.

Spøjtearbejdet tager tid.

Kransekagepynt

Lav sprøjtecirkler på bagepapiret ved at lægge formene på bagepapiret med toppen nedad. Tegn rundt om formene med en kuglepen og vend papiret om – så du ikke får kuglepen i kransekagemassen. Nu har du de cirkler du skal sprøjte efter.
Ælt marcipanen blød og tilsæt flormelis. Brug en håndmixer eller en køkkenmaskine.
Tilsæt æggehviden lidt ad gangen.
Del massen i to portioner. 3/4 dele farves gul og 1/4 farves grøn.
Brug en bladtyl som ikke er alt for smal. Marcipanmassen skal kunne komme ud. Start med at sprøjte 8 grønne ca 2 cm lange blade på alle cirklerne. Sprøjt derefter 8 gule blade. Så sprøjtes et lag blade oven på hvor midten af de øverste blade er mellem de nederste blade.

Bag cirklerne ved 200 grader i 8 min til de er let gyldne i kanterne og læg den straks på en rist til afkøling.

Lav sprøjtecirkler på bagepapiret ved at lægge formene på bagepapiret med toppen nedad. Tegn rundt om formene med en kuglepen og vend papiret om – så du ikke får kuglepen i kransekagemassen. Nu har du de cirkler du skal sprøjte efter.
Ælt marcipanen blød og tilsæt flormelis. Brug en håndmixer eller en køkkenmaskine.
Tilsæt æggehviden lidt ad gangen.
Del massen i to portioner. 3/4 dele farves gul og 1/4 farves grøn.
Brug en bladtyl som ikke er alt for smal. Marcipanmassen skal kunne komme ud. Start med at sprøjte 8 grønne ca 2 cm lange blade på alle cirklerne. Sprøjt derefter 8 gule blade. Så sprøjtes et lag blade oven på hvor midten af de øverste blade er mellem de nederste blade.

Bag cirklerne ved 200 grader i 8 min til de er let gyldne i kanterne og læg den straks på en rist til afkøling.
Mazarin
Hak marcipanen og rør det med sukker med håndmixeren med dejkroge.
Tilsæt smørret i små klumper. Pisk ægget i og vend til sidst melet i massen.
Held massen i en sprøjtepose.
Solsikkekaramel
Rist solsikkerne med salt olie på en pande.
Smelt smør, sukker og honning i en gryde, mens du rører i det.
Lad det tykne en lille smule så det bliver en tynd karamel, dog uden den bliver brun.
Ta det af varmen og tilsæt solsikkekerne
Sådan samler du kagerne

Man kan lege med andre nødder og kerner. Måske er peanuts eller græskarkerne din favorit

Tag mørdejen ud af køleskabet og rul den ud til den er 2mm tyk. Husk at lægge mel på bordet så du kan få dejen af igen.
Skær dejen ud så det passer til formene. Det er vigtigt at man ikke smøre formene, da dejen ellers vil glide ned under bagning. Læg dejene i formen og lav en skarp/flot kant.
Fordel mazarinmassen i formene i et jævnt lag. 25-30 gram i hver form. Det skal være plads til at den kan hæve.
Bag kagerne ved 175 grader i ca. 15-16 min alt efter formen på formene. Mazarinen skal være lidt fast, men endnu ikke helt færdigbagt. Hold også øje med farven på mørdejskanterne. De må ikke blive brune.
Når kagerne er næsten færdigbagte fordeles toppingen på kagerne i små toppe i midten og kagerne bage yderligere 5 min. til mazarinen er færdigbagt.
Smelt chokoladen
Når kagerne er kommet ud af oven tages de ud af formene og stilles til afkøling på en rist.
Lav en kage færdig ad gangen ved at dyppe den øverste kant af kage i chokolade, sæt kransekageringen fast i chokoladen og læg den med kransekageringen nedad på en rist. Pensel chokolade på bunden af kagerne. Nu kan du lave den næste kage færdig.
Lad kagerne stå på risten til de er helt kolde og chokoladen er stivnet.

One thought on “Najas solsikker

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.