Pensling – hvad skal man vælge?

Et lille eksperiment: 4 ens flutes penslet med forskellinge ting.

Det første er ikke penslet, nummer to er penslet med æg, nummer tre med mælk og nummer 4 med vand.

Hvordan skal dit brød se ud?

Udseendet er vidt forskelligt på de 4 flutes.  Når jeg bager brød med meget fugt f.eks. langtidshævede boller, pensler jeg dem ikke. Jeg vil hellere have det rå rustikke look. Helt modsat kan en lys fødselsdagsbolle, som ikke er blevet penslet med æg se frygtelig tør og kedelig ud. Vil man have det flotte skinnende gyldne skær skal man pensle med æg!

Hvis man vil have f.eks. groft salt eller krydderier til at side fast, vil jeg helt klart anbefale æg. Det binder rigtig godt. Man skal vente med at pensle til brødet har hævet færdigt, ellers komme det ikke til at dække ordenligt.

Mælk giver også lidt farve, men den er mat ved siden af ægget. Det samme gælder vand. Man kan også opnå mere farve på brødet, hvis man har damp i ovnen. Har du ikke en ovn som kan dampe, så sæt en skål med vand ind i bunden. Mere skal der ikke til.

Lidt om at pensle med vand:

Hvis jeg vil have boller til at hæve meget, pensler jeg dem med vand flere gange under hævningsprocessen, nu da jeg har fået en ovn med damp klare den dog arbejdet.

Brød som får fugt under hævning får mulighed for at hæve mere, da brødet ikke tørre ud og danner skorpe så hurtigt.

 

Måske kan du bruge en opskrift på lidt grove med bløde burgerboller. Prøv at klikke her: Grove brioche burgerboller 

Mangler nu noget til bagning er her et par sider jeg samarbejder med  Bagetid.dk og  kitchenOne.dk   Køber du efterfølgende noget støtter firmaerne min blog, hvilket jeg sætter rigtig meget pris på.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.