Hvad skal man pensle sit brød med ?

Hvad skal man pensle sit brød med ? Her er et lille eksperiment: 4 ens flutes penslet med forskellige ting.

Det første er ikke penslet, nummer to er penslet med æg, nummer tre med mælk og nummer 4 med vand.

Hvordan skal dit brød se ud?

Her ser du resultaterne af mit lille eksperiment.  Jeg har selv stået med spørgsmålet mange gange. Hvad skal man pensle sit brød med og gør det egentlig nogen forskel? Ja, udseendet er vidt forskelligt som du kan se på de 4 flutes.

 

Det skinnede blanke look

Lyse fødselsdagsboller, fastelavnsboller, kærnemælkshorn må gerne skinne. En lys fødselsdagsbolle, som ikke er blevet penslet med æg se frygtelig tør og kedelig ud. Vil man have det flotte skinnende gyldne skær skal man pensle med æg! Æg er også det bedste hvis man skal have f.eks oregano eller groft salt til at sidde fast. Med æg kan du også male på brødet og få en flot kreativ overflade på brødet.

 

Flot mat farve

Mælk giver også farve, men den er mat ved siden af ægget. Når jeg bager brød med meget fugt f.eks. langtidshævede boller, pensler jeg dem kun med vand. Jeg vil gerne have det rå rustikke look.  Man kan opnå mere farve på brødet, hvis man har damp i ovnen. Har du ikke en ovn som kan dampe, så sæt en skål med varmt vand ind i bunden af ovnen. Varm ovnen godt op så du har damp i ovnen inden du sætter brødet ind. Mere skal der ikke til.

Hvis du har en fugtig dej og blot skal have små birkes på kan både vand og mælk også sagtens bruges.

Burgerboller penslet med æg

 

Hvornår skal man pensle ?

Man skal vente med at pensle og evt drysse birkes på rundstykkerne til brødet har hævet færdigt, ellers komme det ikke til at dække ordentligt. MEN, mens brødet hæver er det godt at pensle med vand nogle gange, så brødet hæver optimalt. Læs om det herunder.

Lidt om at pensle med vand:

Hvis jeg vil have boller til at hæve meget, pensler jeg dem med vand flere gange under hæveprocessen, nu da jeg har fået en ovn med damp klare den dog arbejdet. Brød som får fugt under hævning får mulighed for at hæve mere, da brødet ikke tørre ud og danner skorpe så hurtigt.

Måske kan du bruge en opskrift på lidt grove med bløde burgerboller. Prøv at klikke her: Grove brioche burgerboller 

Bagestål – hvorfor bage på et bagestål ?

Brødene herunder er bagt med damp og slet ikke penslet med andet end vand. Her har dampen og den høje varme givet dem farven. De er bagt på bagestål, en bagesten af af stål. Du kan læse om mine erfaringer om at bage på bagestål her (link) 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.