Her får du en opskrift på eclairs med lime. Sammen med mine efterskoleelever har jeg arbejdet med vandbakkelsesdej og sikke resultater.
Eclairs med lime

Nogle af eleverne lavede eclairs med lime, nogen fyldte boller og andre kagemænd. Jeg elsker vandbakkelsesdej og de mange muligheder som en perfekt bagt vandbakkelse giver.
Eclairs er franskmændenes fyldte vandbakkelser. De fine aflange kager kan fyldes og pyntes på alverdens måder.
De nemmeste eclairs er vel bare at fylde dem med en tynd stribe blendet marmelade og så flødeskum. Mine elever havde en rest limecurd fra da de bagte citrontærter og derfor blev denne opskrift opfundet.
Jeg har lært at arbejde med vandbakkelser ved at læse på hjemmesiden bagvrk.dk Lene, som har hjemmesiden har lavet en grundig gennemgang af hvorfor hvert enkelt step i dejen er vigtig og fif og tricks til at få flottevanbakkelser. Er du nysgerrig og er det første gang du skal lave vandbakkelser vil jeg anbefale at læse hendes artikel her https://bagvrk.dk/eclairs-og-vandbakkelser/
Manger du tyller kan jeg anbefale kageoplevelser som har en billig tyl til fyldning: TYL (reklamelink)
Eclairs med lime
Udstyr
- 1 stjernetyl med 1-1,5 cm hul
- 1 fylde tyl
Ingredienser
- 75 g vand
- 75 g mælk
- 75 g smør
- 100 g mel
- 150 g æg
lime curd
- 4-6 spsk Limecurd - se opskriften længere nede Mængden afhænger af hvor meget smag dy vil have i din flødeskum.
- 2 dl fløde
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 180 grader (almindelig varme) og sæt en ovnfast skål med vand i bunden af ovnen. Smørret smeltes i gryden med vand og mælk. Det skal bare op til kogepunktet. Tag det af varmen.Kom melet ned i den varme væske og pisk det med et super stærkt piskeris eller en grydeske. Stil gryden tilbage på varmen og bag melet godt af, mens du hele tiden rører i gryden. Det bliver næsten som en melbolle. Hvis man ikke får lavet massen fast og bagt melet godt af bliver dejen tynd når æggene kommer i og du får ikke luftige eclairs. Dejen skal være 75 grader før melet er bagt ordentligt af. Lad massen stå og køle ned i ca 5-10 min. Har du et termometer skal du gå efter en temperatur på 60 grader.Tilsæt ét æg ad gangen. Rør det helt ind i dejen inden du kommer det næste i.Kom en stor tyl i en sprøjtepose og kom dejen i.Sprøjt 12 aflange pølser på ca 10 cm på en bageplade
- kagerne bages i 30-35 min ved 180 grader
Limefyld
- Pisk fløden til flødeskum.
- Vend limecurden i flødeskummet
Fyldning
- Med en fyldetyl sprøjtes flødeskummet ind i kagerne i enden i kagen.
Opskriften på Limecurd finder du her. Du kan selvfølgelig også købe den, men jeg synes det er ret nemt at gå til. Du skal ikke lave mere end 1/2 portion med mindre du gerne vil have noget i køleskabet til at bruge til kager, på skyr til morgenmad eller på brødet.
Nogle af eleverne blandede limecurden med flødeskum andre blandede den i flødebolleskum og sprøjtede massen i deres eclairs. Jeg er mest til flødeskum og limecurd, men flødebolleskummet var heller ikke tosset. Det blev bare lidt for flydende.
Kagerne sprøjtes med glasur og pyntes med f.eks. spiselige blomster, små marengs, krystaliseret chokolade eller hvad man nu kan finde i køkkenskufferne.